Nie jestm zachwycony tematem, wdzięczny ale za razem" przyziemny" , . . bo bywa nazbyt często ze ludzi nie sznują zwierząt, ba są czasem wręcz okrutni co nie powino mieć miejsca ale, . . . jeżeli często "człowiek człowiekowi wilkiem " to i do zwierząt może mieć różny stosunek. Przepraszam za taką nie miłą refleksję ale , ... czasem trudno sie powstrzymać Pozdrawiam:)
...ja też nie jestem zachwycona , wolałabym mój , ale większość wybrała inny i trzeba to uszanować , myślę,że podołam bo zwierzątka nie są mi obce i nie jestem "im wilkiem" ....
Jak ktos komus namaluje brzydki portret to zleceniodawca może protestować a co ma zrobić zwierzak ? - to oczywiście żart , . . ale szkoda ze zwierzeta czasem nie mogą protestować gdy sa paskudnie malowane czy rzeźbione. Na przykład taki powiedzmy koń , piękny i szlachetny zwierz , gdy by był nie zadowolony ze swojej podobizny mógł by np. kopnąć twórcę swojej podobizny moze to by pomogło, hm twórcy
różnie to bywa A tak już bardziej poważnie to bywa zę wydaje sie Nam ze znamy temat, np. jak wygląda koń czy jakiś przedmiot i malując czy rzeźbiąc łapiemy się na tym ze mamy watpliwości jak właściwie wygląd (wspomniana przez Ciebie noga końska), w detalach, kopyto , pęcina. . . itd. Dlatego często twórcy z rozmysłem odstępują od prawdziwego pokazania obiektu a uciekają w jakąś abstrakcję czy inne ściemy formy geometryczne, . . można pominąć szczegóły , ukryć braki w znajomości anatomi lub po prostu braki warsztatowe. Nie jest to reguła bo są twórcy którzy przechodzą różne etapy swojej tworczości z powiedzmy realizmu przechodzą do pewnego rodzju syntezy lub szukają nowych środków przekazu, wyrazu itd. ale to już całkiem inny temat mniej żartobliwy Pozdrawiam serdecznie
w konkursie nie musza być realistycznie przedstawione zwierzeta , ale niech to nie będa ludzie, bo prawa o publikacji wizerunku bez zezwolenia jest karalne