przez Evagelia Pn, 11 stycznia 2010, 18:46
tempery jajowej nie polecam na papier, ogolnie do tempery mozna sporzadzic setki roznych mediow, jesli chodzi o jajowa to najslynniejsze to ocet winny z zoltkiem, lub zoltko z bialym winem. zoltko samo, nalezy rozbic jajko polozyc na dloni zoltko i delikatnie umyc pod woda, nad szklaneczka chwycic dwoma palcami aby zoltko wyplynelo a blonke wyrzucamy. sa rozne sposoby moze byc pol na pol jajko z octem, winem, moze byc 1/3 stanowi zoltko aq 2/3 ocet lub wino i odrobina wody na koniec, dozowanie najwygodniejsze zakraplaczem, ja uzywam butelki po syropie bo po kropelce wycieka medium, no i przechowujemy w lodowce. nie polecam do papieru dlatego ze farba zacznie odpryskiwac po jakims czasie przy ruchu papieru, wiec to takie nie trwale ze wielka szkoda wlozonej pracy w malowanie.. do tempery jajowej jest najlepsza deska. istnieja tez gotowe emulsje temperowe i wtedy taka emulsje mozna vna wszystko traktowac.. choc dla mnie i tak papier jest tak nietrwaly, ze w ogole na nim nie maluje.. p';