Joanna d' Arc - Jan Matejko

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

Postprzez Homer N, 1 listopada 2009, 00:12

http://matejko.allegro.pl/przebieg.php

To niesamowita historia , ostatnio b. głośno zrobiło się o największym obrazie Jana Matejki. Ma ponad 47 m kwadratowych a jego renowacja ma pochłonąć 330 tysięcy jak do tej pory zebrano 42 tys. Obraz znajduje się w Rogalinie. Dzięki sponsorowi I pleneru mogliśmy zobaczyć piękny pałac w którym się znajduje. Na stronie znajduje się wiele zdjęć z przebiegu prac oraz filmiki. Zapraszam do lektury ;)
Homer

Postprzez Magdalena Sciezynska N, 1 listopada 2009, 19:27

mam nadzieje, ze nie bedzie renowacja przeprowadzana przez Japończyków, żeby nie skończyło się to jak z Sykstyńska ( :lol: to żart, ale tak nie do końca)
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Stopa Wt, 3 listopada 2009, 00:08

Dziękuje że wkleiłeś tego linka, wcześniej nie słyszałem o tej histori. Niesamowite dzieło.
Stopa
1.
1..

1.
1..

Postprzez JeryL Śr, 25 listopada 2009, 22:16

Ja też bardzo dziękuje za tego linka,obraz znałem z jednego zdiecia wnętrza muzeum w Rogalinie i nic więcej o nim nie słyszałem myśle, że jest ofiarą tego że historia na nim przedstawiona jest obca.Ja mam dużą słabość do mistrza Jana jest napewno jednym jeśli nie najwybitniejszym XIX wiecznym mistrzem malarstwa historycznego wspaniałym pedagogiem ktory wychował kolejne wielkie postaci.
JeryL