Evagelia napisał(a): Sklejka jest trwala i niepodatna na wilgoc.
A dlaczego? Ponieważ zawiera kleje i utwardzacze, które niestety nie służą gruntom pod temperę. Pod akryle sklejki fajnie się sprawdzają. Niestety tempera musi być nakładana na podłoże i grunt chłonny a sklejka takim nie jest. Tak samo nie wiadomo jaki wpływ będą miały w przyszłości wszystkie te chemikalia na grunt a tym samym nasze malowidło. Sądzę, że każda deska będzie lepsza od sklejki i nie chodzi tu o samą ikonę tylko o temperę.
Nie mam doświadczenia i gruntuję po raz pierwszy. Stwierdziłam, że za jednym zamachem zagruntuję dwie deski. Jedna ta co na zdjęciu jak mi się wydaje porządniejsza a druga płyta sosnowa o grubości ponad 1,5 cm, surowa, naprzemiennie klejona. Robię je równocześnie ten sam klej, ten sam grunt. Płyta sosnowa minimalnie odkształciła się, jak sądzę po części wilgoć z kleju i gruntu ale myślę że w największym stopniu przez klej który ma właściwości silnie ściągające. Z deską lipową ze szpongami nic się nie dzieje. Następna rzecz to grunt. Na płycie sosnowej już od pierwszej warstwy gorzej się rozprowadzał nie wchłaniał się tak w podłoże, gdzie w tym samym czasie na drugiej desce rozprowadza się go idealnie. Gdyby nie to że robię obie jednocześnie to bym stwierdziła, że przy tej tańszej grunt sknociłam. Więc albo klej użyty do jej klejenia albo już nawet sam rodzaj drewna ma duży wpływ na chłonność, a skoro ma to taki wpływ na grunt to co dopiero na temperę.
Evagelia napisał(a): Beata - powodzenia

Co planujesz na tej desce namalowac?

Tak po za tym nie zrazaj sie. Nie ma bata, nie ma nikogo po za jakimis Swietymi, ktorym wyszla by za pierwszym razem idealnie ikona. Takze w razie trudnosci sie nie zrazaj, ale ciesz sie z nich bo uszlachetniaja

Co planuję? Już kilka razy zmieniałam decyzję...

Teraz tak na 95% będzie to obraz Matki Bożej Nieustającej Pomocy w tradycji prawosławnej znanej jako ikona Matki Bożej "Cierpiąca". Niektóre źródła mówią, że został namalowany w IX wieku na Krecie, inne zaś datują go na wiek XII i wywodzą z Bizancjum lub nawet z klasztoru Chilandar na świętej Górze Athos. Taka inspiracja twórczością Fra Angelico
Nawet nie łudzę się, że będzie idealna, ale spróbować muszę,to realizacja marzenia z przed wielu lat

Zawsze chciałam popełnić ikonę, tyle ze kiedyś nie wiedziałam ile przy tym pracy
Nawet jeśli nie wyjdzie to bez wątpienia wiele wniesie do mojego życia i wiele nauczy.