Co jest ikoną a co nią nie jest.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

Postprzez zephyr7 So, 21 lipca 2012, 22:28

Sorki za późną odpowiedź, nie miałem jak wcześniej odpisać, bo jestem cały w złocie :DDD złoty chłopak, normalnie :)))

Zamówić można przez Krainę Książek (po absurdalnej cenie...),

co do ikon "niekanonicznych" :D

Brak "złotego podziału" 3/4, dziwne proporcje twarzy i ciała (typowe dla ikon koptyjskich)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... /Menas.jpg

oczy:
http://www.wikipaintings.org/en/paintin ... bel-228409
http://www.iconsexplained.com/iec/lib/0 ... 58x500.jpg
zephyr7

Postprzez Magdalena Sciezynska Śr, 14 listopada 2012, 15:38

mam pytanie , może nie powinnam , ale ciekawość mnie zżera: czy jest zapotrzebowanie na dzisiejsze ikony?
i czy są to kopie starych ikon, czy twórczość artysty
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Krakusia Śr, 14 listopada 2012, 17:35

Lamka napisał(a):mam pytanie , może nie powinnam , ale ciekawość mnie zżera: czy jest zapotrzebowanie na dzisiejsze ikony? i czy są to kopie starych ikon, czy twórczość artysty

Oczywiście, ze jest zapotrzebowanie na ikony. Zawsze było i będzie. A jakie są? Dziwne pytanie zadałaś, bo to zależy które konkretnie. Ja w Krakowie widuję różne i ceny są baaardzo różne. A czy to kopie czy twórczość własna to też zależy od egzemplarza.
W tej kwestii Zibelius powie tutaj najwięcej.
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Zibelius Śr, 14 listopada 2012, 18:34

Nie wiem po co jest taka oprawa tworzenia ikon współczesnych przez malarzy. Trzeba lat nauki, dużego samozaparcia,cierpliwości i specjalnych zdolności żeby napisać przyzwoitą ikonę.I nawet załóżmy że, napisało się ikonę podobna do dawnych oryginałów i co z tego ???? skoro taka nowa ikona kosztuje 150 zł(wystarczy zajrzeć na Allegro czy inne aukcje internetowe). Po czasach komunistycznych poniewierają się miliony starych, pięknych, oryginalnych ikon po giełdach staroci, antykwariatach, flomarkach.,każdy handlarz starociami oferuje takowe.Oczywiście najlepsze i najcenniejsze ikony są odsiewane i trafiają na poważne aukcje za ogromne pieniądze.A i nowa grupa nowobogackich kolekcjonerów z Rosji skupuje po świecie co się da i zwozi z powrotem do Rosji.Moim zdaniem pisanie ikon przez malarza w Polsce to co najmniej dziwna sprawa i czy potrzebna???? Może samemu malującemu jako ciekawość jak to się robiło.Ani nasz malarz nie wytrzyma konkurencji z warsztatami prawosławnymi czy klasztornymi,ani nie zarobi,ani u nas prawosławie nie jest znaczną religią żeby oczekiwać klientów wśród wiernych.To jest to samo jak by teraz ktoś malował kopie nawet rewelacyjnie różnych sławnych malarzy.To tez nie ma sensu bo Chińczycy mają fabryki kopii po kilka dolarów sztuka.W Chinach jest więcej artystów malarzy jak w Polsce wszystkich ludzi razem.Jak była żelazna kurtyna wtedy opłaciło się pisać i ikony i malować kopie.Dzisiaj ja nie widzę żadnego uzasadnienia logicznego.Jest tylko jedna możliwość że NASZ MALARZ JEST PASJONATEM PISANIA IKON ROBI TO Z MIŁOŚCI DO TAKIEJ TWÓRCZOŚCI I CAŁKOWICIE JAKO HOBBYSTA. :)
Poniżej fabryka kopi w Chinach.12$ sztuka.
Załączniki
kopista.jpg
kopista.jpg (45.07 KiB) Przeglądane 8055 razy
china-oil-painting-factory.jpg
china-oil-painting-factory.jpg (54.69 KiB) Przeglądane 8057 razy
Ostatnio edytowano Śr, 14 listopada 2012, 19:25 przez Zibelius, łącznie edytowano 3 razy
Zibelius

Postprzez Magdalena Sciezynska Śr, 14 listopada 2012, 19:14

no, właśnie , zadałam to pytanie , bo też słyszałam podobna opinię
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Zibelius Śr, 14 listopada 2012, 19:39

A oto kilka fotek z Chin.Koledzy w robocie :lol: :lol: :lol: Ta wojna przegrana. :D
TE KILKA ZDJĘĆ Z CHIN JEST DOWODEM ZE,KONKUROWANIE Z NIMI W KOPIOWANIU CZEGOKOLWIEK JEST JUŻ NIEPOROZUMIENIEM.Mamy tyle pięknych naszych dziewczyn,mamy piękne własne plenery,umiemy ustawić sobie martwe natury.Mamy polska architekturę.TWÓRZMY po naszemu. :)
Załączniki
china 3.jpg
china 3.jpg (45.37 KiB) Przeglądane 8053 razy
china2.jpg
china2.jpg (53.65 KiB) Przeglądane 8053 razy
china1.jpg
china1.jpg (44.32 KiB) Przeglądane 8053 razy
Zibelius

Postprzez Magdalena Sciezynska Śr, 14 listopada 2012, 19:46

ło matko

ale mam nastepne pytanie, po co komu na ścianie kopia słynnego obrazu ????? sąsiadom powie że to orginał???? :lol:
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Zibelius Śr, 14 listopada 2012, 20:01

Na naszym forum dużo pisze się o kopiach wielkich malarzy czy ikon.A ja wykazuję że, poza wartościami naukowymi z robienia kopi nic już więcej w epoce CHIŃSKIEJ nie wynika.Jak ktoś nauczył się malować to kopi nie tknie bo po co kto zapłaci np.3000 zł za dużą kopie Siemiradzkiego jak sobie ją zamówi u pośrednika i chińczykowi zapłaci 120 baksów.Gosia ludzie nadal lubią powiesić sobie kilka kopi namalowanych i szpanować że,to oryginały.Dzisiaj wypada mieć antyki ,malarstwo a że,kupuje się chłam typu eklektyczne meble czy kopie z chin w plastikowych szerokich ramach to pikuś :lol: Zanim Polacy nauczą się że, pieniądze rodzina ma robić pokoleniami a nie w rok kupować domy samochody i dzieła sztuki,że trzeba skończyć szkoły,że trzeba znać języki, umieć jeździć na koniu,na nartach umieć zjeść przy stole a nie szamać michę :lol: trzeba na to ze dwieście lat.Ja tego nie dożyję,ale za to ja mam swój świat w którym żyję . :-*
Zibelius

Postprzez Jagoda Śr, 14 listopada 2012, 20:20

Zibelius napisał(a): NASZ MALARZ JEST PASJONATEM PISANIA IKON ROBI TO Z MIŁOŚCI DO TAKIEJ TWÓRCZOŚCI I CAŁKOWICIE JAKO HOBBYSTA. :)

...i wydaje mi się,że w większości tak jest, ktoś bardzo lubi tę dziedzinę sztuki, sprawia mu przyjemność pisanie ikony, więc dlaczego ma tego nie robić , a jeśli przy okazji sprzeda, czy komuś podaruje, to jego satysfakcja.
Co do chińskich fabryk pisania ikon i kopiowania, to nie chcę wiedzieć jaka to jakość, najtańsze podobrazia, cienka bawełna, najtańsze farby...to ja jednak wolałabym kopię wykonaną przez kogoś z naszego klubu, a i ikonę wybrałabym Olgi ;)
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...
1..

Postprzez Zibelius Śr, 14 listopada 2012, 20:30

Jadziu. :) Są lewizny z Chin o jakości chłamu totalnego ale są też kopie o najwyższej jakości.Kosztują więcej.Miałem figurę z brązu zrobioną w Chinach podpisaną znanym francuskim artystą .Była tak zrobiona,rewelacyjnie spatynowana że kilka dni mi zajęło zanim się kapnąłem że,to nie oryginał i siedzę w tym całe życie.U nich tez są artyści najwyższych lotów i potrafią tworzyć prawdziwe dzieła.Ich jest 1,5 miliarda ludzi to i artystów mają w ilości niewiarygodnej.Ich trzeba się bać prawie we wszystkich dziedzinach życia i w sztuce również.talentów z górnej półki tam na pewno nie brakuje. :( Ale co tam róbmy swoje :dance: :dance: :-*
Zibelius

Poprzednia stronaNastępna strona