muszka111 napisał(a):a trzeba na to spojrzeć z punktu widzenia każdej społeczności bizantyjskiej, greckiej itd a także z punktu widzenia każdej religii, wiary, wierzeń itd...

i malować .....

no dobrze to podstawowe pytanie - jak na ikonografie bizantyjska patrzyly tamtejsze spolecznosci, jakie to byly spolecznosci i jakiej wiary byly? Czy nie wydaje Ci sie, ze jesli ktos nie przyjmuje i nie podziela spojrzenia 'bizantyjskich' na ikonografie to najprosciej jego malarstwo nie jest kontynuacja tradycji bizantyjskiej tylko jest zainspirowane nia?? Dla mnie to ogrmna roznica, wiec po prostu nazywajmy rzeczy po imieniu. Jeden maluje ikony zafascynowane ikonografia bizantyjska inny rzeczywiscie maluje autentycznie wierne tradycji. Historia jest jedna. Poprzyjcie mi nia wasze slowa, bo do tej pory odnosze wrazenie, ze nie tylko odrzucacie ikonografie bizantyjska w formie jaka ma, ale i piszecie nowa historie. Ja pisze konkrety i kazdy moge poprzec dlugim wywodem i umiejscowieniem historycznym jesli ktos ma zyczenie- nie zawsze od razu bo nie wszystko wiem i pamietam, ale moge to odszukac i podac konkretne cytaty i daty. Dajcie mi konkret na poparcie waszych interpretacji, punktow widzenia glow kosciolow, historycznych wydarzen. Dajcie mi konkretne definicje a nie 'wydaje mi sie, w moim odczuciu, dla mnie', tez wszystkiego nie wiem i nie rozumiem, a wasze informacje dotyczace ikonografie wielokrotnie wykluczaja sie z tym co wiem, wiec zeby nie lac dluzej wody dajcie mi konkrety.
- Kiedy, gdzie jaka wiara przyjela za swoj element ikonografie bizantyjska, ktora religia ja w pelni zaakceptowala, jaka religia i jaki wklad w nia wniosla. Piszecie ikonografia
bizantyjska. Ikonografia bizantyjska jest jedna, wiec jesli wy mowicie o innej ikonografii to zalozmy inny dzial na forum i nie mieszajmy pojec, bo jak ja rozumiem tutaj malo osob naprawde chce rozmawiac o tradycyjnych ikonach bizantyjskich. Nie pytam o to co kto uwaza za tradycje tylko co ja rzeczywiscie stanowi.
Ja obserwuje jedno - usprawiedliwianie sie. Kazda odpowiedz do moich slow jest jak odpieranie ataku. A ja nikogo nie atakuje. Ja pisze o faktach historycznych. Pomozcie mi zrozumiec wasz punkt widzenia poparty historia. Mowicie, ze inne wiary maja swoj punt widzenia na ikonografie - jaki? Nie to co wam sie wydaje, fakty. Gdzie te ikony bizantyjskie w kosciolach innych wyznan?
Oczekujecie, ze zaakceptuje roznorodnosc spojrzen i podejsc do ikonograii bizantyjskiej? Nie zrobie tego, bo nawet gdybym byla osoba niewierzaca to z tego co zdazylam sie nauczyc wiem, ze ikonografia bizantyjska jest owocem wiary prawoslawnej, wiekami trudow w jej ksztaltowaniu i nie rozumiem czemu ktos mialby to sobie teraz wziac, wyjac z kontekstu i po swojemu traktowac nazywajac jednak terminem, ktory w rzeczywistosci nie jest ikonografia bizantyjska. Moze mi to ktos wyjasnic popierajac rzeczowymi argumentami?
Czym jest ikonografia bizantyjska, kiedy i jak sie zaczela, jak sie uksztaltowala, przez kogo? Nie pytam o to co sie wam wydaje, o wasze definicje, ale o prawdziwe definicje, pod krtorymi sie podpisujecie stwierdzajac, ze malujecie badz uczycie sie malowac ikony bizantyjskie, bo to robicie uzywajac tego terminu.
Krakusiu - ilu prawoslawnych malarzy ikon znasz, na codzien trudniacych sie ikonografia, rozpisywaniem cerkwii? Domyslam sie ze niewielu.. Sceny biblijne- to jest ikonografia, nie tylko pojedyncze deski, ale zdobienie calych cerkwii scenami biblijnymi.. nie ma prawdziwego malarza ikon, ktory nie maluje scen..

Nie obrazajcie sie. Podyskutujmy sobie sensownie, a nie tylko tak zeby jeden na drugiego sie nie obrazil bo sie nie zgadza ze soba

Tylko prosze - nie 'wydaje mi sie, ani dla mnie' bo pierwsze i podstawowy kanon, to ze ikonografia, ta bizantyjska - ' nie jest wg. mnie i tego co mi sie wydaje".