Co jest ikoną a co nią nie jest.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

Postprzez Beata Pt, 16 listopada 2012, 19:22

Krakusia napisał(a):
Lubicie mnie jeszcze? :)

Bardzo :-* :-* :-* :)

Krakusia napisał(a):W całym moim życiu, a mam 50 lat, nie spotkałam się z tym by ktoś pisał ikonę by być bliżej Boga, być lepszym ... itd. Zawsze chodziło tylko o pieniądze, tzn. by je sprzedać z zyskiem ewentualnie podarować, ale to także "zysk" bo nie wymaga już zakupu w sklepie innego prezentu. Nie znam też miejsca gdzie ikony rozdają za darmo.

Widzisz Krakusiu taka młoda jesteś, że wszystko jeszcze przed Tobą i pewnie spotkasz nie raz :)
Mogę być pierwszym przykładem. Zabierając się za ikonę przez sekundę nie pomyślałam o sprzedaży, prezent tez odpada. Chociaż jest jedna osoba której mogłabym podarować i przeszło mi to przez myśl, ale nie jako prezent urodzinowy, choinkowy itp. Napisałaś " Nie znam też miejsca gdzie ikony rozdają za darmo''. Ta osoba za darmo też by nie dostała. Zapracowała sobie na dużo więcej, tym jakim jest człowiekiem. Obraz religijny tez zaczęłam malować tylko namieszałam coś z twarzą Adama i muszę nowego zapału do niego dostać. Nie maluję go na sprzedaż i nie pytaj dlaczego go maluję bo już sama dokładnie nie wiem :D
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Postprzez MPietak Pt, 16 listopada 2012, 19:35

Krakusia napisał(a):Ja nie mam nikomu za złe, że popełnia ikony. Wkurza mnie jedynie ta cała pseudo otoczka, bo jeśli ja maluję sceny religijne to wprost mówię, że o ile ktoś zechce nabyć, to sprzedam ten obraz.

kiedyś mówiłem w podobnym tonie i u mnie nic się nie zmieniło tak samo jak sympatia do Ciebie Krakusia :-* Najbardziej cenie szczerość :ok: wokół jej coraz mniej :dobani:dodam tylko ,że ja jestem sporo starszy i raczej wszystko za mną :D :-*
MPietak
3.
1...

3.
1...

Postprzez Beata Pt, 16 listopada 2012, 19:41

MPietak napisał(a):dodam tylko ,że ja jestem sporo starszy i raczej wszystko za mną :D :-*

Nie przesadzaj :-*
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Postprzez Evagelia Pt, 16 listopada 2012, 21:05

muszka111 napisał(a):a trzeba na to spojrzeć z punktu widzenia każdej społeczności bizantyjskiej, greckiej itd a także z punktu widzenia każdej religii, wiary, wierzeń itd... :) i malować ..... :)

no dobrze to podstawowe pytanie - jak na ikonografie bizantyjska patrzyly tamtejsze spolecznosci, jakie to byly spolecznosci i jakiej wiary byly? Czy nie wydaje Ci sie, ze jesli ktos nie przyjmuje i nie podziela spojrzenia 'bizantyjskich' na ikonografie to najprosciej jego malarstwo nie jest kontynuacja tradycji bizantyjskiej tylko jest zainspirowane nia?? Dla mnie to ogrmna roznica, wiec po prostu nazywajmy rzeczy po imieniu. Jeden maluje ikony zafascynowane ikonografia bizantyjska inny rzeczywiscie maluje autentycznie wierne tradycji. Historia jest jedna. Poprzyjcie mi nia wasze slowa, bo do tej pory odnosze wrazenie, ze nie tylko odrzucacie ikonografie bizantyjska w formie jaka ma, ale i piszecie nowa historie. Ja pisze konkrety i kazdy moge poprzec dlugim wywodem i umiejscowieniem historycznym jesli ktos ma zyczenie- nie zawsze od razu bo nie wszystko wiem i pamietam, ale moge to odszukac i podac konkretne cytaty i daty. Dajcie mi konkret na poparcie waszych interpretacji, punktow widzenia glow kosciolow, historycznych wydarzen. Dajcie mi konkretne definicje a nie 'wydaje mi sie, w moim odczuciu, dla mnie', tez wszystkiego nie wiem i nie rozumiem, a wasze informacje dotyczace ikonografie wielokrotnie wykluczaja sie z tym co wiem, wiec zeby nie lac dluzej wody dajcie mi konkrety.
- Kiedy, gdzie jaka wiara przyjela za swoj element ikonografie bizantyjska, ktora religia ja w pelni zaakceptowala, jaka religia i jaki wklad w nia wniosla. Piszecie ikonografia bizantyjska. Ikonografia bizantyjska jest jedna, wiec jesli wy mowicie o innej ikonografii to zalozmy inny dzial na forum i nie mieszajmy pojec, bo jak ja rozumiem tutaj malo osob naprawde chce rozmawiac o tradycyjnych ikonach bizantyjskich. Nie pytam o to co kto uwaza za tradycje tylko co ja rzeczywiscie stanowi.

Ja obserwuje jedno - usprawiedliwianie sie. Kazda odpowiedz do moich slow jest jak odpieranie ataku. A ja nikogo nie atakuje. Ja pisze o faktach historycznych. Pomozcie mi zrozumiec wasz punkt widzenia poparty historia. Mowicie, ze inne wiary maja swoj punt widzenia na ikonografie - jaki? Nie to co wam sie wydaje, fakty. Gdzie te ikony bizantyjskie w kosciolach innych wyznan?
Oczekujecie, ze zaakceptuje roznorodnosc spojrzen i podejsc do ikonograii bizantyjskiej? Nie zrobie tego, bo nawet gdybym byla osoba niewierzaca to z tego co zdazylam sie nauczyc wiem, ze ikonografia bizantyjska jest owocem wiary prawoslawnej, wiekami trudow w jej ksztaltowaniu i nie rozumiem czemu ktos mialby to sobie teraz wziac, wyjac z kontekstu i po swojemu traktowac nazywajac jednak terminem, ktory w rzeczywistosci nie jest ikonografia bizantyjska. Moze mi to ktos wyjasnic popierajac rzeczowymi argumentami?

Czym jest ikonografia bizantyjska, kiedy i jak sie zaczela, jak sie uksztaltowala, przez kogo? Nie pytam o to co sie wam wydaje, o wasze definicje, ale o prawdziwe definicje, pod krtorymi sie podpisujecie stwierdzajac, ze malujecie badz uczycie sie malowac ikony bizantyjskie, bo to robicie uzywajac tego terminu.

Krakusiu - ilu prawoslawnych malarzy ikon znasz, na codzien trudniacych sie ikonografia, rozpisywaniem cerkwii? Domyslam sie ze niewielu.. Sceny biblijne- to jest ikonografia, nie tylko pojedyncze deski, ale zdobienie calych cerkwii scenami biblijnymi.. nie ma prawdziwego malarza ikon, ktory nie maluje scen.. :)

Nie obrazajcie sie. Podyskutujmy sobie sensownie, a nie tylko tak zeby jeden na drugiego sie nie obrazil bo sie nie zgadza ze soba :) Tylko prosze - nie 'wydaje mi sie, ani dla mnie' bo pierwsze i podstawowy kanon, to ze ikonografia, ta bizantyjska - ' nie jest wg. mnie i tego co mi sie wydaje".
Evagelia

Postprzez Krakusia Pt, 16 listopada 2012, 21:06

.
Ostatnio edytowano Cz, 20 grudnia 2012, 19:37 przez Krakusia, łącznie edytowano 1 raz
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Evagelia Pt, 16 listopada 2012, 22:13

Krakusiu dziekuje za linka. Przeczytalam artykul i jest tam wiele punktow z ktorymi sie nie zgadzam. Jednakze, sam autor wielokrotnie zaznacza " W mojej opinii". A podsumowanie jest w moim uznaniu sygnalem, ze z calym szacunkiem na poglady autora wpywaja jego osobiste refleksje, przez co jego wypowiedzi sa w duzym stopniu subiektywne.

"kona nie jest własnością li tylko traadycji prawosławnej ale skarbem całego Kościoła. I nie jest dla mnie ostatecznym wyznacznikiem co nakazuje lub odrzuca prawosławie, bo i same kościoły prawosławne nie są co do tego zgodne."

Do Twojej uwagi - rzeczywiscie, jezeli zostalo wprowadzone rozroznienie na ikony bizantyjskie i wspolczesne i te niosa inne przeslanie to nie nalezy tego mylic i podpisywac swoich ikon tradycyjnymi ikonami bizantyjskimi, po co to robic? Chwyt marketingowy? Przeciez to klamstwo, grzech, a to sie kloci z idea ikonografii.

Wspolczesnie sa ikony i style bedace kontynuacja tradycji bizantyjskiej, tak jak byly te nastepujace po sobie w przeszlosci, wszystkie wg tych samych kanonow - nie samo rozwiazanie malarskie jest kanonem, dlatego wg. mnie autor artykulu do ktorego sie odnosze popelnia blad.Kanon stanowi takze rysuneki jego system, czego zachowania co raz trudniej dostrzec we 'wspolczesnych ikonach', przez co nie sa one wierna kontynuacja tradycji i wg. mnie nie zasluguja na to miano.
Wg. mnie problem lezy w zbyt malym poznaniu ikonografii bizantyjskiej, przez to 'wspolczesnosc' zaczyna sie od niej odrywac co raz bardziej. Tego przyczyny doszukiwalabym sie w slabosci czlowieka, braku dazenia do poznania perfekcyjnego kanonu.
Blad jest moj- pamietam, ze ten dzial na forum nazwalam O ikonografii bizantyjskiej, a zostalo to pozniej przez admina zmienione. Dlatego ja przez caly czas pisalam o ikonografii bizantyjskiej. Kosciol prawoslawny w moim odczuciu czy to Rosja, czy to Grecja czy jeszcze inny kraj prawoslawny jest spojny co do ikonografii, tylko byc moze ten system nie jest latwo dostrzegalny.

To z czym wspolczesni maja problem to jest zrozumienie czym jest kanon. Sa rzeczy niezmienne i rownoczesnie sa rzeczy, ktore moga ulec zmianie. To dotyczy zarowno techniki malarskiej jak i rysunku. Stad rozwoj, nowe style. Bledem ogromnym jest traktowanie w jednej ikonie czy stylu wszystkiego jako kanon. Wspolczesni popadaja w skrajnosci- albo cos uwazaja za kanon i wszystko co takie nie jest wg. nich nie jest ikona, albo z kolei tlumaczac, ze jest zmiennosc w ikonie wiec mozna sobie to dowolnie zmieniac. Podczas gdy w rzeczywistosci jest to wyposrodkowane i ma swoj powod.
Ponadto nie ma nie-ikony. Ikona jest ikona, najwyzej jest bledna i niedbala. Ale to pozostaje w sumieniu malarza. Szkoda, ale nic mi do tego. Ja pisze o teorii.

Czemu wiec Krakusiu wszyscy tak podpisuja swoje wspolczesne ikony, ze sa tradycyjnymi ikonami bizantyjskimi a nie wspolczesnymi?? O to mi chodzi, czemu wszyscy uzywaja terminu 'bizantyjski' skoro tego sie w rzeczywistosci sie nie trzymaja? :)
Evagelia

Postprzez Jagoda Pt, 16 listopada 2012, 22:31

Krakusia napisał(a):Ja ikon nie pisałam i nie piszę, już to kiedyś pisałam ale przypomnę. W całym moim życiu, a mam 50 lat, nie spotkałam się z tym by ktoś pisał ikonę by być bliżej Boga, być lepszym ... itd. Zawsze chodziło tylko o pieniądze

Droga Krakusiu, może dlatego,że mam trochę więcej lat, to nie zawsze chodzi mi o pieniądze. Uwierz, bardzo dużo ikon rozdałam za darmo i bez okazji :)
Czy malując obrazy, zawsze malujesz pod kątem pieniędzy ?????? , bo ja mam prace , których nigdy nie sprzedam, bo nie są po prostu na sprzedaż. Pieniądze , to nie wszystko ;)
...a , czy Cię lubię ?...tak, bo to nie ma nic wspólnego z Twoim postem :)
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...
1..

Postprzez Beata Pt, 16 listopada 2012, 22:34

Evagelia napisał(a): Historia jest jedna.

Niestety nie i stad się biorą konflikty miedzy narodami i religiami świata. Ktoś kiedyś powiedział, że historię piszą zwycięzcy. ;)
My możemy jedynie domniemywać i wierzyć że coś jest prawdą. Ta bliska historia nie jest jasna a co dopiero ta daleka. Nawet II wojna światowa inaczej udokumentowana u nas a inaczej u sąsiadów :D

Krakusia napisał(a):Beatko, ja nie miałam na myśli artysty, która namaluje jedną czy dwie ikony, tylko tych którzy piszą

Bardzo dyplomatycznie i z taktem ;) :D
Chciałam w przednim poście na koniec dopisać, że zdaje sobie sprawę iż moje amatorskie wypociny niewiele warte :D :-*

Miałam przyjemność poznać osobę, która zawodowo maluje/pisze ikony i jest to jej jedyne źródło utrzymania i o dwóch podarowanych przez nią ikonach wiem a przypuszczam, ze było ich więcej.
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Postprzez Krakusia Pt, 16 listopada 2012, 23:15

.
Ostatnio edytowano Cz, 20 grudnia 2012, 19:38 przez Krakusia, łącznie edytowano 1 raz
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Jagoda Pt, 16 listopada 2012, 23:30

Po pierwsze, kto powiedział,że wszyscy podpisują swoje ikony ,że są tradycyjnymi ikonami bizantyjskimi ???
Zdecydowana większość tak nie robi.
Krakusiu, ta Twoja wyliczanka , jak to NIKOMU nic się nie chce ...no , ja bym wszystkich do jednego worka nie wrzucała. Założę się,że są Tacy , co im się chce ;)
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...