Mam ciut do dodania, bo fociłem nie tylko swoje prace, ale swego czasu opracowywałem i dokumentacyjnie i w netku album internetowy grupy twórców z rodzinnego miasta. Razem lekko licząc z tysiąc fotek prac
1. Zależy jaki aparat - w przypadku lustrzanki cyfrowej statyw nie jest konieczny, chyba, że fotografuje się w złych warunkach oświetleniowych.
2. Ogólna rada - zawsze focić w świetle dziennym, albo przy lampach foto o temperaturze 5500 kelwinów, a jeśli w dzień, najlepiej w pogodny dzień, nie wcześnie rano i nie późnym popołudniem - daje to najlepsze możliwe warunki oświetleniowe - czasu/czułości i ogólnie ekspozycji foto.
3. Nie używać lampy - nawet teoretycznie matowe powierzchnie mogą mieć załamania, albo grubą fakturę farby = nierealne cienie i krawędzie na zdjęciu.
4. Lustrzanka lub zaawansowany kompakt bywa niezbędny - o Balansie bieli już napisano - ale to i tak ryzyk fizyk, bo ekraniki aparatów nie zawsze oddają to, co potem wyświetli monitor, trzeba popróbować i sprawdzać co i jak w praniu, aż dobierze się najlepsze ustawienia pod dane warunki pogodowe lub/i doświadczenie i próby w różnych ustawieniach... = parę zdjęć o różnych parametrach ekspozycji na dany obraz.
5. Obraz musi być ustawiony maksymalnie równolegle wobec obiektywu aparatu - zapobiega to trapezoidalnym zniekształceniom.
6. Ostrość - każdy aparat i każdy obiektyw mają ograniczenia tzw. minimalnej odległości ostrzenia.